Verslag 9 Oktober 2019 – The Impact Factory – Lagerhuisdebat
Op woensdag 9 oktober 2019 heeft het eerste Lagerhuisdebat van het Erasmus+ project The Impact Factory plaats gevonden. (Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over het Erasmus+ project The Impact Factory).
Het eerste Lagerhuisdebat heeft plaats gevonden in regio Zuid bij GGzE in Eindhoven. Aan het eind van de middag verzamelen alle jongerenraden uit de regio Zuid zich op deze prachtige locatie. Na een kop koffie of een glas fris, verzorgt Samir (voorzitter jongerenraad GGzE) de opening. Iedereen word welkom geheten en het programma wordt uitgelegd.
Na deze opening krijgen alle jongeren een debattraining. Deze debattraining wordt verzorgd door de jongeren van het jongerenbestuur die afgelopen zomer de training train de trainer debatvaardigheden hebben gevolgd. In 3 groepen gaan de jongeren uiteen. In een uur tijd worden alle jongeren klaargestoomd voor het Lagerhuisdebat dat later op de avond plaats zal vinden. De jongeren leren onder andere wat de belangrijkste debatregels zijn, hoe zij zich kunnen opstellen (houding) en respectvol naar elkaar kunnen communiceren.
In de pauze genieten we van een lekkere maaltijd, waarbij inmiddels ook bestuurders en wethouders uit de regio zijn aangeschoven. Bestuurders en jongeren, wethouders en beleidsmedewerkers eten en ont-moeten elkaar! Na het eten gaan we in 5 groepen uiteen. In deze 5 groepen worden in een half uur 5 thema’s besproken en wordt er gericht gezocht naar een oplossing voor deze problemen. De hoofdproblemen die we deze avond behandelen zijn: 18-/18+, zwerfjongeren, doorverhuizen, eenzaamheid en veiligheid.
Om 19:00 uur opent debatleider Kamran Ullah het allereerste Lagerhuisdebat in de grote conferentiezaal. Hij introduceert de jury (Renate Richters – wethouder Eindhoven, Martine Tobé – coördinator Jwb, Romena van Dooren – lid jongerenbestuur JWB) die deze avond actief en goed zal opletten om de winnaars van het debat te selecteren.
Met de stelling: “Als ik niet in de jeugdhulp had gezeten, had ik nu een opleiding gevolgd op een ander niveau”, wordt het debat geopend.
Enkele reacties uit de zaal:
“Door het doorverhuizen, heb ik mijn onderwijs moeten staken; Ik werk nu bij de Jumbo.. Mijn droom om een geneeskunde diploma te gaan halen wordt lastig”…
“Werknemers weten slecht wat ze aan moeten met certificaten .. aan een certificaat hangt ook een stempel: jij bent niet goed genoeg voor het onderwijs/werk..”
“Onderwijs draait om kwaliteiten en talenten! Als jij er klaar voor bent, begin er dan aan! Alles op zijn tijd”
Stelling 2 ging over tijd: tijd en behoefte om op een rustige manier te kunnen werken aan je toekomst. Veel jongeren ervaren helaas dat zij de tijd die ze nodig hebben niet krijgen. Door de vele bezuinigingen voelen ze zich onder druk staan. Een jongere uit de zaal die het eens is met de stelling verwoordt het: :Als ik de ruimte en tijd krijg, dan kan ik stap voor stap bouwen aan mijn eigen toekomst! Zonder onder druk te staan door het huidige jeugdhulpsysteem!
Een hulpverlener uit de zaal pleit met haar mening voor meer gelijke kansen:
“De jeugdhulp moet voor alle jongeren naar 21 jaar! Niet alleen voor de pleegzorg!
Een andere hulpverlener is creatief met het woord tijd in zijn verhaal:
“Jongeren geven aan; neem de tijd voor mij , echter de realiteit is, dat we te weinig tijd hebben. Maak dit een prioriteit!”
Een jongere in de zaal sluit stelling 2 positief af:
“Wat jij kan bieden voor de toekomst, kan de toekomst bieden voor jou!
De laatste stelling van het Lagerhuisdebat ging over het thema eenzaamheid: Er zijn genoeg mensen op wie ik in geval van problemen kan terugvallen. De zaal reageert fel en kritisch op de stelling. Veel jongeren zijn het niet eens met de stelling. Een van de jongeren doet een verhaal uit de boeken waar we van schrikken:
“Zelfs de vertrouwenspersoon op onze instelling vertrouw ik niet meer… Ik heb echt niemand in mijn eigen netwerk of om mij heen waar op ik terug kan vallen.. ik voel mij alleen en eenzaam”..
Andere jongeren ervaren dat de regels en afspraken die gelden op de groepen niet bijdragen aan het verminderen van de eenzame gevoelens van de jongeren.
Als absoluut hoogtepunt van deze avond, stelt een van de jongeren voor om een groepsknuffel met elkaar te doen! Iedereen hoort erbij! Dat woorden ook snel worden omgezet in daden blijkt uit de spontane groepsknuffel die ontstaat! Prachtig! Ondertussen is de jury in beraad om te bepalen wie er vandoor gaat met de prachtige medailles en dus winnaar wordt van deze avond. De medaille voor beste beleidsmaker gaat naar Gerco Schep (bestuurder Oosterpoort). Samir (voorzitter jongerenraad GGzE) gaat er vandoor met de 1e prijs!
We kijken terug op een geslaagde eerste editie van The Impact Factory Lagerhuisdebat. Op woensdag 30 oktober vindt het tweede lagerhuisdebat plaats in Nijmegen waar jongerenraden, beleidmakers, wethouders en bestuurders uit regio Oost met elkaar in debat zullen gaan.
Het Erasmus+ project The Impact Factory is een project van Stichting JeugdWelzijnsBeraad. In dit project (2019-2020) organiseren we 4 lagerhuisdebatten en 1 groot slot event. De 4 lagerhuisdebatten vinden plaats in regio Zuid, Oost, West en Noord Nederland. Op het slot event zullen alle betrokken regio’s aanwezig zijn. Tijdens deze events staan de ontmoetingen en uitwisselingen van verhalen van jongeren, beleidsmakers, wethouders en bestuurders door middel van een (lagerhuis)debat centraal. Het project The Impact Factory wordt gerealiseerd met een subsidie van Erasmus+ en het OZJ (Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd). Meer informatie over het project The Impact Factory? Mail dan naar: Info@jeugdwelzijnsberaad.nl.[/vc_column_text][us_single_image image=”899″ align=”center”][/vc_column][/vc_row]