JWB ZUID ONLINE – De corona crisis heeft grote impact op ons dagelijks leven. Dat de overheidsmaatregelen in het bijzonder veel invloed hebben op het leven van jongeren die te maken hebben met de jeugdhulp is wel duidelijk. Dat is de reden dat het JWB de regionale bijeenkomst voortzet maar dan online. Op 7 mei vond de eerste online regiobijeenkomst plaats. Met de jongerenraden van De La Salle, GGzE, SterkHuis (voormalig jongerenraad Juzt) en Combinatie Jeugdzorg.

Waar normaal de jongerenraad uit de betreffende regio zelf aan zet is om een thema en bijpassend programma te bedenken voor een JWB regiobijeenkomst, zijn het vanavond de coördinatoren van het JeugdWelzijnsBeraad die een online programma op een actieve en vernieuwde manier de jongerenraden uit regio Zuid met elkaar in verbinding brengen.

Vanuit huis, voor de tv, in de tuin of op de bank checken de jongeren van de organisaties en de begeleiders in. We starten met een rondje langs de raden.

Rondje langs de raden
De la Salle: de jongerenraad is snel digitaal gegaan en ze vergaderen via Zoom. Dit was in het begin 1 x per week. Ze hebben een Q&A gemaakt met vragen van jongeren en antwoorden en deze is verspreid over terrein. Ze hebben een krant met games en verhalen van jongeren. Ook gebruik gemaakt van een Noodfonds voor laptops voor de groepen. Er zijn verschillende noodfondsen van bijv. Kinderpostzegels en Augeo. Het geld wordt snel toegekend.

GGZ E: De jongerenraad heeft een whatsappgroep. Er is veel behoefte om info te krijgen en te delen. Ook juiste informatie omdat soms verkeerde informatie wordt verspreid. Na de lockdown heeft de instelling wel activiteitenbegeleiders laten invliegen. Dit was heel goed. Ook netflix en playstation zijn gevraagd en toegekend. De jongereraad vergadert 1 x per week. De no show is veel minder. Halverwege de lockdown is er een brief naar kinderen jongeren en gezinnen geschreven met quotes en tips. De jongeren denken mee over de versoepeling van de maatregelen. De bezoekregeling willen ze soepeler en meer vrijheden. GGzE is heel streng. De raad heeft ook ongevraagd advies gegeven over gratis condoom en maandverband op de groepen. Ook advies over wifi en internet en ze hebben meegedaan aan werkgroep. Ze zijn erg druk bezig

De Combinatie: de jongerenraad is op dit moment niet actief. De kindraad is wel in werking. Overal in de organisaties worden verschillende maatregelen ingezet de jongerenraad kijkt hier naar voor zover mogelijk.

SterkHuis: niet zoveel gedaan. Via app contact met elkaar. Tijdens de lockdown was Juzt overgegaan naar Sterk Huis. Op 27 mei is de overdracht en kennismaking. De vraag is of de 6 jongeren van Juzt die in de jongereraad zaten overgaan naar de jongerenraad van SterkHuis. Maar schijnt dat ze 2 jongerenraden willen houden.

Dat ook tijdens de corona tijd de jongerenraden niet stil zitten blijkt al snel uit alle activiteiten die ondanks deze crisis toch zijn uitgevoerd door de jongeren.

Planten, pyjama’s, schoenen en tandpasta
Alleen praten over hetgeen we meemaken en stilzitten zit niet in het aard van ons (JWB)beestje. Als opwarmertje spelen de jongeren een thuisbingo. Van planten tot pyjama’s, van schoenen tot tandpasta; het woord bingo wordt dan ook in mum van tijd door iedereen geroepen! Een bingo zonder prijzen is geen bingo; alle jongeren krijgen thuis een Tony Chocolony reep toegestuurd!

De impact van corona op de jeugdhulp
Na een korte uitleg gaan we in subgroepen uiteen om het met elkaar te hebben over de impact van de corona crisis op de jongeren in de jeugdhulp. In de subgroepen bespreken we met elkaar wat er goed gaat in de jeugdhulp in deze corona tijd, wat er niet goed gaat en hoe de jeugdhulp na corona eruit kan zien.

Contacten met familie en vrienden en eenduidige regels
In de gezamenlijke terugkoppeling worden de uitkomsten van de werkgroepen besproken. Jongeren willen vooral dat contact met familie en vrienden zoveel mogelijk wordt hersteld. Als ouders niet op bezoek kunnen komen dan maar een vriend of iemand anders. Jongeren vinden het heel erg dat ze zo weinig contact met familie en vrienden hebben. En verder de oproep: Zorg dat er éénduidig beleid komt hoe groepen om moeten gaan met de maatregelen rondom het corona virus en betrek jongeren bij het beleid!

Evaluatie
De meeste jongeren en begeleiders vonden het erg fijn, leuk en goed om zo met elkaar te verbinden en willen zeker een volgende keer meedoen. Kortom een positieve online regiobijeenkomst.