JWB West Online – De corona crisis heeft grote impact op ons dagelijks leven. Zo hebben de social distancing regels, de 1,5 meter samenleving, het volgen van online lessen en het niet kunnen ontvangen van vrienden een grote impact op jongeren. Dat deze overheidsmaatregelen in het bijzonder erg veel impact hebben op jongeren die te maken hebben met jeugdhulp bleek tijdens de online JWB West regiobijeenkomst op woensdag avond 27 mei.

Waar normaal de jongerenraad uit de betreffende regio zelf aan zet is om een thema en bijpassend programma te bedenken voor een JWB Regiobijeenkomst, zijn het vanavond de coördinatoren van het JeugdWelzijnsBeraad die aan de hand van een 2 uur durend online programma op een actieve en vernieuwde manier de jongerenraden uit de regio west met elkaar in verbinding brengen.

Stipt 19 uur is het zover, de zoomroom wordt geopend en al snel stromen de eerste jongeren binnen. Vanuit huis, voor de tv, in de tuin of op de bank checken de jongeren van Cardea, Parlan en Enver één voor één in. Bij binnenkomst krijgt iedereen meteen de leuke opdracht om een hartje te plaatsen op een landkaart. Op deze manier zien we vanuit waar iedereen incheckt en krijgen we een beeld met welke regio’s we vanavond met elkaar in gesprek gaan.

18.14.21.16
Aan de hand van een aantal unieke getallen welke de jongeren zelf opschrijven op pen in papier en via het beeld met elkaar delen wordt er in subgroepen kennis gemaakt met elkaar. Elk getal heeft zijn betekenis. Zo is er een jongere die 18.16.21.14 als getallen heeft gekozen. Al snel blijkt dat het getal 18 voor de leeftijd staat en het getal 16 staat voor de leeftijd waarop deze jongeren uit huis is gegaan.

Rondje langs de raden
De avond beginnen we traditioneel met een rondje langs de raden. Dat ook tijdens de corona tijd de jongerenraden niet stil zitten blijkt al snel uit alle activiteiten die ondanks deze crisis toch zijn uitgevoerd door de jongeren. Zo heeft de jongerenraad van Cardea Survivalkits (Hier zaten onder andere handschoentjes, positieve notes en hartjes om de liefde te verspreiden in) gemaakt voor de jongeren die op residentiele groepen verblijven. Zoals bekend is de jongerenraad van Cardea al lang actief met de training Ben Jij Er Klaar voor, zelfs afgelopen weken heeft de raad een online versie van de training aan kunnen bieden.

De jongerenraad van Parlan Is vlak voor intrede van het Covid19 virus op tour geweest langs de residentiële groepen om het rapport geweld in de jeugdzorg te bespreken. De afgelopen maanden is de jongerenraad via WhatsApp met elkaar in contact gebleven. De jongerenraad van Enver heeft een Challenge opgezet voor alle residentiële groepen, in deze challenge moesten de jongeren van de verschillende groepen elke 2 dagen opdrachten uitvoeren om te strijden voor de hoofdprijs: een maaltijd van thuisbezorgd voor de hele groep!

Planten, pyjama’s, schoenen en tandpasta
Alleen praten over hetgeen we meemaken en stilzitten zit niet in het aard van ons (JWB)beestje. Tijdens de reguliere bijeenkomsten worden verschillende activiteiten aangeboden, zo ook vanavond. Dat veel jongeren een heuse thuisbingo wel zagen zitten bleek al snel na de uitleg. In mum van tijd hebben alle jongeren items uit hun huis verzameld. Van planten tot pyjama’s, van schoenen tot tandpasta; het woord bingo wordt dan ook in mum van tijd door iedereen geroepen! Een bingo zonder prijzen is geen bingo; alle jongeren krijgen thuis een Tony Chocolony reep toegestuurd!

De impact van corona op de jeugdhulp
We merken allemaal dat de corona crisis en de daarbij horende maatregelen van het RIVM en het kabinet veel invloed hebben op ons dagelijks leven. Dat deze maatregelen nog veel meer invloed hebben op het leven van jongeren in de jeugdhulp is helaas iets dat ook tijdens de bijeenkomst van vanavond blijkt.

In de subgroepen bespreken we met elkaar wat er goed gaat in de jeugdhulp in deze corona tijd, wat er niet goed gaat en hoe datgeen wat niet goed gaat opgelost kan worden. Elke groep krijgt een poster mee welke ingevuld kan worden.

Continuïteit jeugdhulpverlening en eenduidig beleid
In de gezamenlijke terugkoppeling worden de uitkomsten van de werkgroepen besproken. Dat de jongeren een goed beeld hebben van datgeen wat goed en niet goed gaat blijkt al snel door de volle posters die gepresenteerd worden. Opvallend zijn de oplossingen die jongeren formuleren voor datgeen wat niet goed gaat. Een duidelijke oproep aan de jeugdhulpaanbieders: Zorg dat de jeugdhulp door kan blijven gaan en dat er éénduidig beleid komt hoe groepen om moeten gaan met de maatregelen rondom het corona virus!

Exitpoll
De online meeting wordt afgesloten met een poll waarin alle aanwezigen kunnen aangeven wat zij van deze avond vonden; ruim 80% van de aanwezigen geeft aan de avond super interessant te hebben gevonden en de volgende meeting weer mee te doen!