Woensdag 7 november was de regiobijeenkomst van JWB-west bij Enver in Rotterdam. Het thema van de avond was bejegening, hoe jongeren en begeleiders met elkaar omgaan. In verschillende workshoprondes werden jongeren uitgedaagd hier over na te denken en gedachten en ervaringen te delen. Bij de ene workshop leerde iedereen dat mensen die schouderklopjes geven het snelst aardig gevonden worden en dat fysiek contact essentieel is voor kinderen en jongeren tijdens het opgroeien. Bij een andere workshop werd in klei uitgebeeld wat bejegening is en hoe je in jeugdzorg behandelt wilt worden. Een greep uit de resultaten: een hart voor met liefde opgevoed worden, een volle buik en pizza omdat goed en lekker eten belangrijk is of een reddingszwemmer omdat jeugdhulp soms het enige is wat je hoofd boven water houdt, maar ook een vuist omdat niemand geslagen wilt worden.

Bij de derde workshop werden punten opgeschreven die essentieel zijn in de communicatie tussen jongeren en begeleiders. De belangrijkste punten hierin waren respect, vertrouwen, open en eerlijkheid, luisteren en horen, en oprechte interesse tonen. Daarnaast waren  de toon waarop je praat en hoe je een gesprek start ook belangrijk, dus niet ‘kan ik je even spreken’ maar ‘heb je even tijd’. De toon waarop je iemand aanspreekt is belangrijk maar kan verraderlijk zijn, soms klinkt iets heel anders dan dat je het bedoelt. In zo’n geval moet je elkaar hier op kunnen aanspreken zodat je er van kan leren. Een tip die gegeven werd is altijd rustig reageren, een arrogante of aanvallende toon komt bijna altijd voort uit onzekerheid. Wat interesse tonen betreft, het werkt alleen als het oprecht is. Beide kanten moeten zich openstellen voor elkaars reactie. Soms heb je een slechte dag en lukt dat je niet, dan moet je dat ook kunnen zeggen, ook als begeleider; vergeet niet, je bent ook maar eens mens.

Uit de hele avond bleek dat in alle communicatie oprechtheid het belangrijkste is. Dit kan alleen als je elkaar vertrouwd en open staat voor elkaars reactie. Dit is de basis voor een goede communicatie en omgang. Een oprechte knuffel op het goede moment kan dan nog veel meer doen dan een goed gesprek.