Jongerenbestuurslid Dylan was afgelopen week in aanloop naar de verkiezingen te gast in een radioprogramma van Patrick Lodiers. Lees hieronder meer over zijn standpunt of kijk/luister de uitzending hier terug.

Jeugdzorg grote afwezige op politieke agenda
Dylan volgt de debatten in aanloop naar de verkiezingen op de voet. Wat hem opvalt: de jeugdzorg blijft onbesproken. “Ik kom uit de jeugdzorg”, vertelt hij, “dus ik heb gezien wat de problemen er allemaal zijn.”

Volgens Dylan zit een van de grote problemen van jeugdzorg in het verschil tussen residentiële zorg en pleegzorg. Bij residentiële zorg hebben mensen 24 uur begeleiding, en bij pleegzorg zit iemand bijvoorbeeld in een pleeggezin. “Het grote punt is dat residentiële zorg stopt op je 18e. Maar ja, vanaf je 18e kun je je pas inschrijven bij kamers en moet je verzekeringen regelen. Er is kans op verlenging, maar die wordt meestal niet gegeven. Dan beland je uiteindelijk heel vaak op straat. Terwijl bij de pleegzorg, daar mag je tot je 21ste blijven.”

Pleegzorg vs. residentiële zorg
Als jongere kun je niet beslissen of je in de pleegzorg of residentiele zorg belandt. “Dus dat is gewoon discriminatie”, zegt Dylan. Hij denkt dat de ongelijkheid komt door de prijs die aan de zorg hangt: “Pleegzorg is veel goedkoper.”

Jeugdzorg staat niet op de verkiezingskaart. Dylan: “Dat komt omdat veel politici denken dat het zichzelf wel oplost. Er zijn ook heel veel bezuinigingen aangekondigd op de jeugdzorg. Mensen lijken het niet te zien.” Daarom hoopt Dylan dat zijn stem het onderwerp op de agenda zet in Den Haag.