DEN HAAG – Jongerenraden uit de jeugdzorg presenteren op woensdag 8 november het ‘dossierspel’ aan woordvoerders jeugdzorg van de Tweede Kamer. Het dossierspel – gebaseerd op het ouderwetse ganzenbord – leert mensen op een speelse wijze hoe ze met persoonsgegevens van jongeren moeten omgaan. Kamerleden en jongeren spelen het spel op een levensgroot bord om de kennis van politici te testen.

Gemaakt door jongeren
Jongeren in de jeugdzorg vinden omgang met dossiers al jaren een belangrijk thema. Het gaat om informatie die van de jongere zelf is en niet zomaar voor iedereen toegankelijk mag zijn. De jongere moet daarvoor toestemming geven. Dat gebeurt alleen nog lang niet altijd. Daarom hebben jongeren samen het dossierspel ontwikkeld, om te laten zien aan welke spelregels hulpverleners zich moeten worden.

Bewustwording is belangrijk
Het dossierspel is bedoeld om bewustwording bij hulpverleners in de jeugdzorg te vergroten. Maar de regels worden door politici en beleidsmakers bedacht. Daarom is het minstens zo belangrijk dat zij op hoogte zijn én blijven van huidige regelgeving. Kamerleden doen dit in teams met jongeren, zodat zij elkaar kunnen helpen. Tegelijk kunnen de jongeren aan de Kamerleden vertellen wat zij belangrijk vinden in de jeugdzorg.

———————————————————————————————————
NOOT VOOR DE REDACTIE: De presentatie van het dossierspel start op woensdag 8 november om 17.00 uur op het Plein in Den Haag en duurt tot 18.00 uur. Media zijn welkom om verslag te doen van de presentatie. Graag horen wij vooraf of u aanwezig bent.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thom van Woerkom via 06-13348217 of t.vanwoerkom@loc.nl

Het dossierspel is ontwikkeld door jongeren en komt voort uit een samenwerking tussen het Jeugdwelzijnsberaad en LOC Zeggenschap in zorg. Beide organisaties zijn actief voor jongeren en ouders in de jeugdzorg.