DEN HAAG – Jongerenraden uit de jeugdzorg presenteerden op woensdag 8 november het ‘dossierspel’ aan woordvoerders jeugdzorg van de Tweede Kamer. Het dossierspel – gebaseerd op het ouderwetse ganzenbord – leert mensen op een speelse wijze hoe ze met persoonsgegevens van jongeren moeten omgaan. Kamerleden en jongeren speelden het spel op een levensgroot bord om de kennis van politici te testen.

Gemaakt door jongeren

Jongeren in de jeugdzorg vinden omgang met dossiers al jaren een belangrijk thema. Het gaat om informatie die van de jongere zelf is en niet zomaar voor iedereen toegankelijk mag zijn. De jongere moet daarvoor toestemming geven. Dat gebeurt alleen nog lang niet altijd. Daarom hebben jongeren samen het dossierspel ontwikkeld, om te laten zien aan welke spelregels hulpverleners zich moeten worden.

Bewustwording is belangrijk

Het dossierspel is bedoeld om bewustwording bij hulpverleners in de jeugdzorg te vergroten. Maar de regels worden door politici en beleidsmakers bedacht. Daarom is het minstens zo belangrijk dat zij op hoogte zijn én blijven van huidige regelgeving. Kamerleden doen dit in teams met jongeren, zodat zij elkaar kunnen helpen. Tegelijk kunnen de jongeren aan de Kamerleden vertellen wat zij belangrijk vinden in de jeugdzorg.

Het sneeuwbaleffect

Nu de lanceringsvideo af is gaan alle bij het JWB aangesloten jongerenraden het land in om het spel te spelen binnen hun eigen jeugdhulporganisatie en beleidsmakers. Romena (lid jongerenbestuur): “Ik hoop dat het heel groot wordt en dat alle jongeren, hulpverleners en wethouders straks weten wat hun rechten en plichten zijn”.