Zon, een aangename temperatuur, een mooie buitenlocatie, de Kinderombudsvrouw, goed eten en meer dan 100 jongeren uit de jeugdhulp…. Allemaal ingrediënten voor een mooie landelijke dag!
Waar de landelijke dag de afgelopen decennia altijd in November werd gehouden (rondom de dag van de Rechten van het Kind) stelde het jongerenbestuur dit jaar voor de dag te verplaatsen naar eind mei. Met de jongerenraad van Oosterpoort als feestcommissie werd gekozen voor een nieuwe opzet met debat en themapaviljoens aan het begin van de dag en een zeskampachtige sportmiddag als afsluiting.
Na de opening van dagvoorzitters Twan en Gabriël werd Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer uitgenodigd op het podium. Op verzoek van de jongeren vertelde zij kort wat haar rol is als Kinderombudsvrouw en hoe een gemiddelde werkdag er voor haar uit ziet.
Vervolgens ging het jaarlijkse debat van start onder leiding van Kamran Ullah. De eerste stelling ging over veiligheid. Welke rol hebben sociale media en het maken van filmpjes op de veiligheid binnen de jeugdhulp? “Als je informatie over jezelf deelt ben je zelf verantwoordelijk en is er geen probleem”. “Problemen ontstaan pas als je informatie of foto’s van anderen deelt”. “Zo kan het voor je eigen veiligheid beter zijn als je niet op foto’s komt, omdat je vader bijvoorbeeld niet mag weten waar je zit”. “Je kunt dus letterlijk iemands veiligheid in gevaar brengen door dingen te posten”. Ook wijzen de jongeren op het feit dat informatie moeilijk te verwijderen is. “Als iets eenmaal op social media staat kom je er niet zo snel meer vanaf”. “Het kan je leven compleet verpesten”. “Door groepsdruk is de situatie binnen jeugdhulp moeilijk in de hand te houden”.
De tweede stelling werd geïntroduceerd door de Kinderombudsvrouw. Zij bedacht de stelling: “Oude informatie in je dossier moet bij veto van de jongere worden gewist”. De zaal reageerde verdeeld. Een grote groep is het eens met de stelling, omdat oude informatie je vaak lang achtervolgd. Anderzijds zijn er ook jongeren die aangeven dat je door je dossier ook goed kunt zien welke stappen je hebt gemaakt. “Ik was 1,5 toen ik uit huis werd geplaatst, ben 12 keer verhuisd . Overal waar ik kom zeggen ze wat er in mijn dossier staat. Leer me kennen zoals ik nu ben, praat één op één met mij. Ik ben meer dan mijn dossier”. De jongerenraden pleiten bovendien voor een nieuwe term. Noem dossiers toekomstplannen dat klinkt veel positiever. Eén van de aanwezige bestuurders neemt dit mee naar een overleg van bestuurders en laat de jongeren na de zomer weten hoe bestuurders hierin kunnen helpen.
Het debat werd afgesloten met de stelling “Eenzaamheid onder jongeren is een probleem in de jeugdzorg”. “Eenzaamheid is een groot probleem en heeft ook met social media te maken, jongeren blijven achter hun computer/telefoon zitten”. Oplossingen zien jongeren in buddy projecten , georganiseerde groepsactiviteiten. “Wij jongeren moeten zelf een voorbeeldfunctie vervullen”. “Toen ik net binnenkwam werd ik gepest, nu leid ik een muziekgroep voor nieuwe jongeren”. Eenzaamheid los je op met nabijheid!
Na een heerlijke lunch verzorgd door oud jongerenbestuur voorzitter Bas Rodijk en zijn werkgever Feest & Culinair was het tijd voor de themapaviljoens. De volgende hoofdvragen werden middels zogenoemde “filtersessies” beantwoord:
- Op welke manier kunnen we jongeren zorgeloos 18 laten worden?
- Hoe kunnen we taboes (seks/drugs etc.) bespreekbaar maken binnen jeugdzorg?
- Hoe kunnen we eenzaamheid voorkomen/beperken binnen jeugdzorg?
- Wat kunnen we doen zodat jongeren zich veiliger voelen binnen jeugdzorg?
- Hoe kun je de jeugdzorg meer als thuis laten voelen?
- Wat zijn de kwaliteiten van de ideale hulpverlener?
- Op welke manier wordt het hulpverlenersplan meer jouw plan?
- Hoe voorkomen we wisselingen van hulpverleners/woonplekken?
De resultaten van deze door jongeren geleide sessies worden verwerkt in een poster.
De dag werd afgesloten met een zeskampachtige sport- en spelmiddag waar de jongeren in teams aan deelnamen. Een stormbaan, krat stapelen, bubbelvoetbal, een workshop kickboksen en diverse races zorgden voor een heus spektakel. Met nieuwe energie, een voldaan gevoel en verdiende badges verlieten de groepen Mariënkroon.